ΠΡΕΒΕΖΑ

 

 

Ο νομός Πρέβεζας καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και έχει έκταση 1.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ανατολικά και νοτιοανατολικά με το νομό Άρτας. Εκεί το 31π.χ. έγινε μία από τις συγκλονιστικότερες ναυμαχίες του αρχαίου κόσμου, που έκρινε την εξουσία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ανάμεσα στον Οκτάβιο, τον μετέπειτα Αύγουστο Καίσαρα, και τον Αντώνιο. Σε ανάμνηση της νίκης του, ο Οκτάβιος δημιούργησε μία καινούργια λαμπρή πόλη, τη Νικόπολη, που άνθισε στους επόμενους αιώνες και ξεπέρασε σε πληθυσμό τους 300.00 κατοίκους. Η καταστροφή της Νικόπολης 10 σχεδόν αιώνες μετά, έφερε στο φως της ζωής την Πρέβεζα. Η ιστορική συνέχεια εκφράστηκε από τον 14ο αιώνα, όταν ο χώρος των ερειπίων της Νικόπολης αναφέρονταν ήδη ως παλαιά Πρέβεζα.

Η νέα πόλη αποτέλεσε μέρος και του περίφημου Δεσποτάτου της Ηπείρου μέχρι την κατάλυσή του. Η θαλασσοκράτειρα Βενετία, διαβλέποντας τη σπουδαιότητα της Πρέβεζας, την κατέλαβε από τους Τούρκους και την οχύρωσε με τα περίφημα Ενετικά της κάστρα. Η πόλη, λόγω της θέσεώς της, υπήρξε μήλο της έριδος και μεταξύ των Γάλλων και του Αλή-Πασά των Ιωαννίνων. Ελευθερώθηκε και εντάχθηκε στο νέο ελληνικό κράτος το 1912. Σήμερα ο Δήμος Πρέβεζας αριθμεί περίπου 30.000 κατοίκους.

Η Πρέβεζα έχει νησιωτικό χαρακτήρα, καθώς βρέχεται στις 3 πλευρές της από θάλασσα που λένε πως αναδίδει ακόμη το άρωμα της Κλεοπάτρας που συνόδευε τον Αντώνιο στη ναυμαχία του Ακτίου.

Η ανάσα της έρχεται από τον Αμβρακικό, ένα οικοσύστημα με εξαιρετική βιολογική, οικολογική και αισθητική αξία, από τις ακτές του Ιονίου και από τα δάση που την περιβάλλουν. Στα γραφικά δρομάκια της πόλης συναντάς παλιά αρχοντικά, κήπους και αυλές λουλουδιασμένες και στα άκρα της ελαιώνες, πανέμορφες παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους. Κάπου εκεί ο Μάρκος Αυρήλιος έχτισε την έπαυλή του για να αφοσιώνεται στο συγγραφικό του έργο. Η πόλη της Πρέβεζας εξελίσσεται σήμερα σ’ ένα σύγχρονο διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής διατηρώντας τη φυσιογνωμία της, εξαιτίας της οποίας έγινε γνωστή ως "πράσινη πόλη".

Στην Πρέβεζα, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη Ρωμαϊκη Νικόπολη, τις διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες, τα Βενετικά και Οθωμανικά κάστρα (Ενετικούς Ελαιώνες), το Σεϊτάν Παζάρ, τα παλιά αρχοντικά σπίτια του 19ου αιώνα, το πανέμορφο λιμάνι της πόλης, όπως επίσης και το σύγχρονο έργο υποδομής, την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας και το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Επίσης, αξιόλογα μνημεία της πόλης είναι το ενετικό φρούριο του Αγίου Ανδρέα (18ος αι.), στο κέντρο της πόλης κοντά στο λιμάνι, τα κάστρα του Αγίου Γεωργίου, του Παντοκράτορα, που ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού και ο προμαχώνας της Βρυσούλας, τα οποία κατασκεύασε το 1807 ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα και οι ναοί της πόλης, όπως του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου, της Παναγίας των Ξένων, του Αγίου Σπυρίδωνα στη Βρυσούλα, καθώς και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που ανοικοδομήθηκε το 1973, με εξαίρετες εικόνες τέμπλου (1793, 1804) και με πολυσκάλιστο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο (1827). Εφαπτόμενος του ναού βρίσκεται ο ενετικός Πύργος του Ρολογιού, χτίσμα του 1752.